Download Solved Question Papers Free for Offline Practice and view Solutions Online.

Take Zigya Full and Sectional Test Series. Time it out for real assessment and get your results instantly.

Practice and master your preparation for a specific topic or chapter. Check you scores at the end of the test.

Advertisement

211.

A man gains 10% by selling an article for a certain price. If he sells it at double the price, then the profit made is

120%

20%

40%

100%

31 Views

212.

The cost of manufacture of an article was ₹ 900. The trader wants to gain 25% after giving a discount of 10%. The marked price should be

₹ 1000

₹ 1500

₹ 1250

₹ 1200

26 Views

213.

Arvind purchased a wrist watch with 30% discount on the labelled price. He sold it with 40% profit on the price he bought. What was his per cent loss on the labelled price?

4

8

2

6

31 Views

214.

The marked price of a watch was ₹ 720. A man bought the same for ₹ 550.80 after getting 2 successive discounts, the 1st being 10%. What was the 2nd discount?

18%

12%

14%

15%

27 Views

Advertisement

215.

A person bought two bicycles for ₹ 1600 and sold the first at 10% profit and the second at 20% profit. If he sold the first at 20% profit and the second at 10% profit, he would get ₹ 5 more. The difference in the cost price of the two bicycles was

₹ 25

₹ 75

₹ 50

₹ 40

42 Views

216.

A retailer purchased radio sets at the rate of ₹ 400 each from a wholesaler. He raised the price by 30% and then allowed a discount of 8% on each set. His profit will be

19%

78.4%

22%

19.6%

32 Views

Advertisement

A fruit seller buys some oranges at the rate of 4 for ₹ 10 and an equal number more at 5 for ₹ 10. He sells the whole lot at 9 for ₹ 20. What is his loss or gain per cent.

Loss per cent

Gain per cent

No loss or no profit

Loss per cent 2%

A.

Loss per cent

L.C.M. of 5 and 4 is 20.

So, let he bought 20 apples in both cases.

Case I,

4 apples bought for ₹ 10.

∴ 20 apples bought for ₹ (10 x 5) = ₹ 50. ...(i)

Case II,

5 apples bought for ₹ 10

∴ 20 apples bought for ₹ (10 x 4) = ₹ 40. ...(ii),

From equation (i) and (ii), we get

40 apples bought for ₹ (50 + 40) = ₹ 90.

∴ C.P. of one apple bought = ₹ (90/40) = ₹ 9/4

Case III,

9 apples sold for ₹ 20.

∴ S.P. of one apple = ₹ (20/9).

Since C.P. > S.P. (9/4 > 20/9), it means transaction resulted in loss.

Now, Required loss percent:

37 Views

Advertisement

218.

10% discount and then 20% discount in succession is equivalent to total discount of

15%

24%

30%

28%

Advertisement

219.

The market price of a watch was ₹ 720. A man bought the same for ₹ 550.80 after getting two successive discounts, the first being 10%. The second discount rate is

12%

14%

15%

18%

220.

Allowing 20% and 15% successive discounts, the selling price of an article become ₹ 3060, then the marked price will be

₹ 5000

₹ 4400

₹ 4500

₹ 4000

Advertisement