﻿ SSC - CGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016 | Previous Year Papers | Zigya

## Subject

Quantitative Aptitude

## Test Series

Take Zigya Full and Sectional Test Series. Time it out for real assessment and get your results instantly.

## Test Yourself

Practice and master your preparation for a specific topic or chapter. Check you scores at the end of the test.

# SSCCGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016

#### Multiple Choice Questions

52.

A shopkeeper gives two successive discounts of 7% each on marked price of ₹ 20,000/- of an article. The selling price of the article is

• ₹ 12,798
• ₹ 19,278

• ₹ 18,927

• ₹ 17,298

D.

₹ 17,298

Required selling price: 54 Views

59.

If x + y = 1 + xy, then x3 + y3 - x3y3 is equal to

• 0

• 1

• -1

• 2

B.

1

Put the value of x and y = 1
as it satisfies the equation
x + y = 1 + xy
1 + 1 = 1+ 1.1
2 = 2
∴  x3 + y3 - x3y3 = (1)3 + (1)3 - (1)3(1)3 = 2 - 1 = 1

69 Views

51.

If 35 men finish a piece of work in 8 days, then the number of men who can do the same work in 10 days is

• 38

• 28

• 19

• 17

B.

28

M1D1 = M2D2
35 x 8 = M2 x 10
M2 = 28

97 Views

55.

In 2001, the price of a building was 80% of its original price. In 2002, the price was 60% of its original price. By what percent did the price decrease?

• 15%

• 20%

• 25%

• 30%

C.

25%

Let the original price be ₹ x
Price of building in 2001: Price of building in 2002: ∴  Required percentage  75 Views

57.

If then the value of a3 + b3 - 2 is

• 0

• -2

• -1

• 2

B.

-2 As,
a3 + b3 = (a +b) (a2 + b2 - ab)
a3 + b3 = (a + b) x 0
a3 + b3 = 0
∴    a3 + b- 2 = 0 - 2 = -2

55 Views

53.

The present ages of A and B are in the ratio 3 : 4. Ten years ago, this ratio was 4 : 7. The present age of A and B are respectively:

• 18 years, 24 years

• 21 years, 28 years

• 24 years, 32 years

• 27 years, 36 years

A.

18 years, 24 years

Let present age of A = 3x
And present age of B = 4x
According to the question,  ∴ Present age of A = 3x = 3 x 6 = 18 years
Present age of B = 4x = 4 x 6 = 24 years

78 Views

56.

Sound travels 330 m in a second. When the sound follows the flash of lightning after 10 sec, the thunder cloud will be at a distance of

• 1300 m

• 2000 m

• 3650 m

• 3300 m

D.

3300 m Time = 10 sec
Distance  = Speed x Time
= 330 x 10 = 3300 m
80 Views

54.

Sapna purchased a cycle for ₹ 1,000/- and sold it for ₹ 1,200/-. Her gain in percentage is

• 20%

• 10%

• 12%

• 40%

A.

20%

Gain = 1200 - 1000 = 200 48 Views

58.

The amount to be paid, when principal  = ₹ 2,000/-, Rate of simple interest (R) = 5%, T = 2 years, is

• ₹ 3,200/-
• ₹ 2,400/-
• ₹ 2,200/-
• ₹ 3,400/-

C.

₹ 2,200/-

100 S.I. = PRT
100 x S.I.  = ₹ 2,000 x 5 x 2
S.I. = ₹ 200/-
Required amount = Principal + Interest
= 2000 + 200 = ₹ 2200/-

56 Views

60.

The perimeter of two similar triangles ΔABC and ΔPQR are 60 cm and 36 cm respectively. If PQ = 18 cm, then AB is

• 20 cm

• 24 cm

• 36 cm

• 30 cm

D.

30 cm

Δ ABC ~ Δ PQR 114 Views