﻿ SSC - CGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016 | Previous Year Papers | Zigya

## Subject

Quantitative Aptitude

## Test Series

Take Zigya Full and Sectional Test Series. Time it out for real assessment and get your results instantly.

## Test Yourself

Practice and master your preparation for a specific topic or chapter. Check you scores at the end of the test.

# SSCCGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016

#### Multiple Choice Questions

53.

The numbers x, y, z are respectively proportional to 2 : 3 : 5 and the sum of x, y and z is 80. If the number z is given by the equation z = ax - 8, then a is

• 6

• • 3

• C.

3

x : y : z = 2 : 3 : 5
x + y + z = 80 z = ax - 8 92 Views

51.

A is twice as good as B and together they finish a piece of work in 16 days. The number of days taken by A alone to finish the work in

• 20 days

• 21 days

• 22 days

• 24 days

D.

24 days

Let A finishes the work in x days.
∴   B finishes the work in 2x days.
According to the question,
Both will finish in = 16 days 110 Views

59.

When then value of is

• • • • B.     54 Views

56.

A man covers a total distance of 100 km on bicycle. For the first 2 hours, the speed was 20 km/hr and for the rest of the journey, it came down to 10 km/hr. The average speed will be

• • 13 km/hr

• • 20 km/hr

A. Distance covered by man in first 2 hours = 2 x 20 = 40 km
Remaining distance  = (100 - 40) = 60 km
Time to cover this 60 km with speed of 10 km/hr Required Average speed =  142 Views

57.

Alipta got some amount of money from her father. In how many years will the ratio of the money and the interest obtained from it be 10 : 3 at 6% simple interest per annum?

• 7 years

• 3 years

• 5 years

• 4 years

C.

5 years

Let the required time be t years.
According to the question, 106 Views

58.

If (x - 2) (x - p) = x2 - ax + 6, then the value of (a - p) is:

• 0

• 1

• 2

• 3

C.

2

(x - 2) (x - p) = x2 - ax + 6
x2 - 2x - px + 2p = x2 - ax + 6
x2 - x(2 + p) + 2p = x2 - ax + 6
Comparing both sides,
2 + p = a
a - p = 2

78 Views

52.

The successive discounts of 15%, 20% and 25% on an article is equivalent to the single discount of

• 60%

• 47%

• 49%

• 40%

C.

49%

Single discount of 15% and 20% Single discount of 32% and 25% 90 Views

54.

If the ratio of cost price and selling price be 10 : 11, then the profit percentage is

• 1%

• 10%

• 5%

• 8%

B.

10%

Let the cost price be Rs. 10,   Selling price be Rs. 11
∴  Gain  = Rs. (11 - 10) = Rs. 1
Gain% 62 Views

55.

The price of rice has increased by 60%. In order to restore the original price, the new price must be reduced by:

• • • 40%

• 45%

B. New price must be reduced by: 74 Views

60.

In a triangle ABC, if and , then is equal to

• 80°

• 40°

• 60°

• 20°

C.

60°  From (i) and (ii),  60 Views