﻿ SSC - CGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016 | Previous Year Papers | Zigya

## Subject

Quantitative Aptitude

## Test Series

Take Zigya Full and Sectional Test Series. Time it out for real assessment and get your results instantly.

## Test Yourself

Practice and master your preparation for a specific topic or chapter. Check you scores at the end of the test.

# SSCCGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016

#### Multiple Choice Questions

60.

If then the value of x2 + 2x - 1 is

• • 4

• 0

• 3

C.

0  49 Views

59.

A money lender lends â‚¹ 400/- for 3 years to a person and lends â‚¹ 500/- for 4 years to the other person at the same rate of simple interest. If altogether he receives â‚¹ 160/- as interest, what is the rate of interest per annum?

• 5%

• 7%

• 9%

• 10%

A.

5%

Let the rate of interest  = r%
According to the question, 75 Views

55.

If the Arithmetic mean of 7, 5, 13, x and 9 is 10, then the value of x is

• 10

• 12

• 14

• 16

D.

16

According to the question, 64 Views

56.

A man sells an article at 15% profit. If he had sold it for â‚¹ 6/- more, he would have gained 18%. The main bought the article for

• 100

• 150

• 200

• 250

C.

200

Difference  = (18% - 15%) = 3% .
According to the question,
3% of C.P. = 6
C.P. = Rs. 200

62 Views

54.

Ratio of A's age to B's age is 4 : 3. 'A' will be 26 years old after 6 years. The age of B now is:

• 2 years

• 12 years

• 21 years

• 15 years

D.

15 years

A's age before 6 years  = (26 - 6) = 20 years
A : B = 20 : x
4 : 3 = 20 : x
x = 15 years.

73 Views

51. • 6

• 5

• • B.

5 99 Views

58.

A car moving in the morning fog passes a man walking at 4km/h in the same direction. The man can see the car for 3 min and visibility is upto a distance of 130 m. The speed of the car is:

• • • 7 km/hr

• 5 km/hr

B. Let the speed of the car = x km/hr.,  Speed of man = 4 km/hr (given)
As they are moving in same direction,
∴    Relative speed  = (x - 4)  km/hr
Distance  = (130/1000) km
Time  = 3 min = (3 / 60) km.
Now,  242 Views

57.

A' salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does he lose?

• 25%

• 50%

• • No loss

A.

25%

Net percentage change: 77 Views

53.

A dishonest shopkeeper professes to sell goods at his cost price but uses a false weight of 950 gm for each kilogram. His gain percentage is:

• • • 10%

• B. Required gain percentage: 66 Views

52.

The lengths of diagonals of a rhombus are 24 cm and 10 cm, the perimeter of the rhombus (in cm) is:

• 52

• 56

• 68

• 72

A.

52

Side of a rhombus ∴  Perimeter of rhombus  = 4 x side  = 4 x 13 = 52 cm

70 Views