﻿ SSC - CGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016 | Previous Year Papers | Zigya

## Subject

Quantitative Aptitude

## Test Series

Take Zigya Full and Sectional Test Series. Time it out for real assessment and get your results instantly.

## Test Yourself

Practice and master your preparation for a specific topic or chapter. Check you scores at the end of the test.

# SSCCGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016

#### Multiple Choice Questions

53.

The reciprocals of the squares of the numbers are in the ratio:

• 64 : 81

• 8 : 9

• 81 : 64

• 9 : 8

A.

64 : 81

Required ratio 59 Views

59.

If then the value of is:

• 7.169

• 7.196

• 5.198

• 7.296

B.

7.196 38 Views

52.

A dealer allows a discount of 15%. A customer pays an amount of Rs 318.75 for an article. At what price is the article listed?

• Rs 366.50

• Rs 375.00

• Rs 350.00

• Rs 431.25

B.

Rs 375.00

Let the marked price of the article be Rs x
According to the question, 67 Views

58.

The compound interest on Rs 1,000/- at 10% per annum for 3 years (in Rs) is:

• Rs. 1,331/-

• Rs. 331/-

• Rs. 300/-

• Rs. 1,300/-

B.

Rs. 331/- ∴  Required interest  = Rs. (100 + 110 + 121) = Rs. 331

45 Views

60.

If then the value of is:

• -2

• 0

• 2

• 4

B.

0 ,
Put the value of x = 1 as it satisfies the equation,  38 Views

54.

The average of 15 numbers is 7. If the average of the first 8 numbers is 6.5 and the average of the last 8 number is 8.5. then middle number is

• 10

• 23

• 13

• 15

D.

15

Sum of all 15 numbers = 15 x 7 = 105
Sum of first 8 numbers  = 6.5 x 8 = 52
Sum of last 8 numbers = 8 x 8.5 = 68
∴ Required Middle Number = 52 + 68 - 105 = 120 - 105 = 15

65 Views

57.

A man travells of the distance of his journey by bus, by Rickshaw and 2 km on foot. The total distance travelled by the man is

• 12 km

• 18 km

• 20 km

• 24 km

D.

24 km

Distance travelled by foot: According to the question, ∴  Total distance travelled  = (12 x 2) = 24 km

55 Views

51.

Number of composite numbers lying between 67 and 101 is

• 27

• 24

• 26

• 23

A.

27

A whole number that can be divided exactly by numbers other than 1 or itself is called composite number.
Here are list of composite numbers till 100 Thus, between 67 and 101 there 27 such numbers.

218 Views

55.

A man bought 25 creates of oranges for Rs 10,000/-. He lost 5 crates. In order to earn a total profit of 25% of the total cost, he would have to sell each of the remaining crates at:

• Rs 650/-

• Rs 625/-

• Rs 600/-

• Rs 575/-

B.

Rs 625/-

Purchased crates = 25
Lost crates = 5
Net crates = (25 - 5) = 20 crates.
Let he sells remaining crates at Rs. x/-
Now, according to the question, 94 Views

56.

What is the difference between 0.6 and 0.6%?

• 5.94

• 0.594

• 60

• 54

B.

0.594

Required difference 55 Views