﻿ SSC - CGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2014 | Previous Year Papers | Zigya

## Subject

Quantitative Aptitude

## Test Series

Take Zigya Full and Sectional Test Series. Time it out for real assessment and get your results instantly.

## Test Yourself

Practice and master your preparation for a specific topic or chapter. Check you scores at the end of the test.

# SSCCGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2014

#### Multiple Choice Questions

107.

On decreasing each side of an equilateral triangle by 2cm, there is a decrease of in its area. The length of each side of the triangle is

• 3 cm

• 5 cm

• 6 cm

• 8 cm

B.

5 cm

Let each side of an equilateral triangle be x. Area of equilateral triangle = On decreasing each side of an equilateral triangle by 2 cm. Then,
new side  = (x - 2) cm Area of equilateral triangle  = According to the question,         x =  5 cm
Hence, the length of each side is 5 cm.

290 Views

104.

P can do a piece of work in 9 days. Q is 50% more efficient than P. The number of days it takes for Q to do the same piece of work is

• • • 6

• 3

C.

6

As per question if Q is 50% more efficient than P,
and let's suppose Q takes 100 days then P would be taking 150 days.
So, the required ratio would be
P      :   Q     :: 9 : x
150  :   100  :: 9 : x 186 Views

109.

A merchant advertise 10% off on the items bought from his store. The total discount got by a customer who bought a cooker worth ₹ 650, a heater worth ₹ 500 and a bag worth ₹ 65 is

• ₹ 120.50

• ₹ 123.50

• ₹ 128.50

• ₹ 121.50

D.

₹ 121.50

Here, cost of a cooker  = ₹ 650
cost of a heater  = ₹ 500
and cost of a  bag = ₹ 65
Total cost  = ₹(650+500+65)
= ₹ 1215
Discount = 10%
Hence, the total discount  = ₹ (10% of 1215)
= ₹ 121.50

205 Views

101.

The least prime number is

• 0

• 1

• 3

• 2

D.

2

A natural number other than 1,  is a prime number if and only if it is divisible by 1 and the number itself.
Thus, the least prime number is 2.

551 Views

108.

A rectangular tin sheet is 12 cm long and 5 cm broad. It is rolled along its length to form a cylinder by making the opposite edges just to touch each other. Then, the volume of the cylinder is

• cm3
• • • A. cm3

Here, length of the rectangular tin sheet  = 12 cm
and breadth of the rectangular tin sheet  = 5 cm
When the rectangular sheet is rolled along its length into a cylinder so that the width of the sheet becomes the height of the cylinder, then the length of the sheet equals the circumference of the base of the cylinder.
i.e.,  and height,  h = 5 cm Volume of the cylinder  =   405 Views

105.

16 men can complete a work in 15 days, 24 children can do the same work in 20 days. In how many days will 8 men and 8 children, complete the same work?

• 16

• • 20

• 18

C.

20

Use the trick, P. D. = P. D.  (i.e. person x days  = person x days)
16 m x 15 d  = 24 c x 20 d
3 m = 6 c 1 m = 2 c
Now,
8 children  = 4 men
So,
(8M + 4M) x X days  = 16 M x 15 days X = 20 days

235 Views

102.

Find the least number which when divided by 12, 18, 36 and 45 leaves the remainder 8, 14, 32 and 41 respectively.

• 176

• 180

• 178

• 186

A.

176

Here, 12 - 8 = 4
18 - 14 = 4
36 - 32 = 4
45 - 41 = 4 The required number
= (LCM of 12, 18, 36 and 45) - 4 L.C.M. = 2 x 2 x 3 x 3 x 5 = 180
The required number  = 180 - 4 = 176

712 Views

110.

What is a better investment, 4% stock at ₹ 120 or  3% stock at ₹ 80?

• First

• Second

• Both

• None of these

A.

First

4% stock at ₹ 120 = 4% of 120 and 3% stock at ₹ 80 = 3% of 80 = ₹ 2.40
It is clear that first investment is better.

215 Views

106.

The area of the iron sheet required to prepare a cone 24 cm high with base radius 7 cm is .

• 708 cm2

• 804 cm2

• 704 cm2

• 408 cm2

C.

704 cm2

Here, height of a cone  (h) = 24 cm
Radius of the base, r = 7 cm Slant height   Area of the iron sheet = Total surface area of the cone 334 Views

103.

An empty pool being filled with water at a constant rate takes 8h to fill of its capacity. How much more time will it take to finish filling the pool?

• 5 h 30 min

• 5 h 20 min

• 4 h 48 min

• 4 h 50 min

B.

5 h 20 min

Time taken to fill the part of a pool = 8 h
Remaining part  =   Time taken to fill the part of a pool  = 5 h 20 min

228 Views