﻿ SSC - CGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016 | Previous Year Papers | Zigya

## Subject

Quantitative Aptitude

## Test Series

Take Zigya Full and Sectional Test Series. Time it out for real assessment and get your results instantly.

## Test Yourself

Practice and master your preparation for a specific topic or chapter. Check you scores at the end of the test.

# SSCCGL Quantitative Aptitude Solved Question Paper 2016

#### Multiple Choice Questions

53.

If the ratio of two numbers is 1 : 5 and their product is 320, then the difference between the square of these two numbers is

• 1024

• 1256

• 1536

• 1435

C.

1536

Let the numbers be x and 5x respectively.
According to the question, ∴   Difference between the squares of these two numbers
= (5 x 8)2 - (8)2 = 1600 - 64 = 1536

65 Views

60.

If , then the value of is

• 7

• 11

• 23

• 27

A.

7  S.B.S. 40 Views

56.

x is 5 times longer than y. The percentage by which y is less than x is

• 50%

• 40%

• 80%

• 70%

C.

80%

x = 5y ∴  Required percentage 70 Views

52.

The rate of discount being given on a shirt, where selling price is Rs. 546 after deducting a discount of Rs. 109/- on its marked price is

• 14%

• 18%

• 15%

• 16%

D.

16%

Selling price =  Rs. 546
Discount  = Rs. 109
Marked price = Rs. (546 + 109) = Rs. 655
Now,
Let x be the discount % on M.P. 44 Views

55.

A man bought 30 defective machines for Rs. 1,000/-. He repaired and sold them at the rate of Rs. 300 per machine. He got profit of Rs. 150 per machine. How much did he spend on repairs? (in Rs)

• Rs 5,500

• Rs 4,500

• Rs 3,500

• Rs 2,500

C.

Rs 3,500

Cost of one machine  = Profit on one machine = Rs. 150
Selling price of one machine = Rs 300
Repairing cost of one machine = 300 - 150 - 33.33 = Rs. 116.67
∴  Total amount spent on repairing
= Rs. 116.67 x 30 = Rs. 3,500/-

59 Views

57.

A motor cycle gives an average of 45 km per litre. If the cost of petrol is Rs. 20 per litre. The amount required to complete journey of 540 km is (in Rs):

• Rs. 120/-

• Rs. 360/-

• Rs. 200/-

• Rs. 240/-

D.

Rs. 240/-

Amount required to complete a journey of 540 km 51 Views

58.

A sum of money amounts to Rs 6,655/- at the rate of 10% compounded annually for 3 years. The sum of money is:

• Rs 5,000

• Rs 5,500

• Rs 6,000

• Rs 6,100

A.

Rs 5,000  70 Views

54.

Number of boys and girls are 'x' and 'y' respectively; ages of a girl and a boy are 'a' years and 'b' years respectively. The average age (in years) of all boys and girls is

• • • • B. Total age of all boys = bx
Total age of all girls  = ay
∴  Average age of all boys and girls: 53 Views

59.

If x2 - 4x + 1 = 0,   the value of :

• 48

• 52

• 55

• 58

B.

52

x2 - 4x + 1 = 0 If then   45 Views

51.

If of a number exceeds its by 8, then the number is:

• 130

• 120

• 160

• 150

C.

160

Let the number be x.
According to the question, 103 Views